+387 (0)33 610 600 info@igt.ba

Janez Kopač direktor u Energetskoj zajednici: BiH mora imati regulatora na državnom nivou

Uprkos izjavi ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka šarovića da je, za ispunjenje uslova koje postavila Energetska zajednica (EZ), dovoljno da entiteti usvoje zakone o gasu u istovjetnom obliku, iz EZ-a poručuju da se ovaj problem mora riješiti na državnom nivou.

slika 1

– Potrebno je da BiH uspostavi regulatorno tijelo za gas na državnom nivou, kao što postoji DERK za oblast električne energije. Ne znam na koji način bh. vlasti to mogu uraditi, ali najlogičnije je da se usvoji zakon, kojim bi se uspostavilo jedno takvo tijelo. Čak je moguće da se prošire ovlasti DERK-a i na oblast gasa, ali i tada bi se to rješenje moralo definisati zakonskim putem. Ukratko, BiH mora imati regulatora za pitanje gasa na državnom nivou – izjavio je za Faktor.ba Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Zakon o gasu

– Prema njegovim riječima, o našoj zemlji će se raspravljati i na predstojećoj ministarskoj konferenciji Energetske zajednice, koja je zakazana za 16. oktobar u Albaniji.
Nerealno je očekivati da će BiH do tog datuma usvojiti zakon o gasu. Međutim, mora dati čvrste garancije, a ne samo obećanja, da će to biti učinjeno u najskorije vrijeme, u toku ove godine. U protivnom, suočit će se sa sankcijama Energetske zajednice, a to je da će na godinu dana: izgubiti pravo glasa, bit će joj uskraćena pomoć u finansiranju troškova djelovanja u EZ i bit će joj uskraćen pristup evropskim fondovima za realizaciju projekata iz oblasti energetike – dodao je Kopač.

Bivši direktor BH Gasa Almir Bećarević podsjeća da je BiH ovu obavezu trebala ispuniti još sredinom prošle godine, ali je taj rok, zbog izbora u našoj zemlji, prolongiran do kraja 2014. Uprkos dobroj volji koju je iskazala Energetska zajednica, BiH do danas nije ispunila uslov regulacije oblasti gasa.

Mjere protiv BiH

– Prvobitno smo trebali usvojiti zakon o gasu, a zatim je Energetska zajednica olakšala taj posao, kazavši da je dovoljno da usvojimo okvirni zakon o gasu na državnom nivou. To je dokument koji bi sadržavao šest do osam kucanih stranica. Međutim, ni tako ublažen uslov nismo bili u stanju ispuniti. Ja do sada nisam vidio ni naslovnu stranu tog zakona, a kamoli da je urađen i njegov tekst – kazao je Bećarević.

Napomenuo je da sankcije koje bude nametnula Energetska zajednica ne moraju da se odnose na pitanje gasa. Kao krajnju moguću mjeru protiv BiH Bećarević je naveo zabranu izvoza električne energije.

Što se tiče predloženih sankcija, pojavile su se informacije da bi BiH, zbog uskraćivanja pristupa EU fondovima, mogla izgubiti oko 100 miliona eura pomoći. Međutim, Janez Kopač nam nije mogao potvrditi tu informaciju, istakavši da će konačan iznos uskraćene pomoći zavisiti od toga koliko projekata kandidujemo.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)