+387 (0)33 610 600 info@igt.ba

Općina Stari Grad i KJKP “Sarajevogas” u projektu legalizacije gasne mreže

vijest 04.02.2016. godina

Zahvaljujući dogovoru Općine Stari Grad i KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo, te pravovremenom izdavanju naknadne urbanističke saglasnosti, gotovo 20 km gasne mreže u Starom Gradu bit će legalizovano i dobiti upotrebnu dozvolu.

Tim povodom, mr.sc. Nihada Glamoč, generalni direktor preduzeća i dipl.ing. Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor za poslove razvoja, posjetili su danas Općinu Stari Grad gdje ih je primio načelnik Općine g. Ibrahim Hadžibajrić.

 

Prvi sastanak o realizaciji ovog projekta održan je krajem prošle godine, a do danas je urađena kontrola kompletne mreže na Vratniku, Kovačima, Medresi i Sumbuluši gdje je konstatovano da je mreža u upotrebi i da će se pokrenuti tehnički prijem i izdavanja upotrebne dozvole, a cijeli projekat trebao bi biti okončan za dva do tri mjeseca.

Radi se o gasnoj mreži koja je u ovim dijelovima grada izgrađena tokom rata u okviru projekta “Grijanje opkoljenog Sarajeva”. Prema riječima g. Mehmedalije Sijarića, izvršnog direktora Sarajevogasa, bio je to veoma težak period. “Kako bismo našim građanima obezbijedili grijanje počeli smo kopati za izgradnju nove mreže. Po danu je bilo suviše opasno raditi, pa su građani kopali noću. Postavili smo gasnu mrežu čak i u najnepristupačnijim dijelovima Starog Grada i ona je i danas u upotrebi,” prisjetio se Sijarić. U tom ratnom periodu izgrađeno je gotovo 20 km gasne mreže i više od 5.000 individualnih priključaka.
Načelnik Općine Stari Grad g. Ibrahim Hadžibajrić rekao je da je Općina Stari Grad prva prepoznala potrebu realizacije ovog projekta legalizacije gasne mreže, te su odmah nakon prvog sastanka uključene sve nadležne službe kako bi se odmah djelovalo. “Krajem prošle godine smo se dogovorili i izdali potrebna odobrenja za građenje i time smo realizirali prvu, najvažniju fazu ovog projekta,” rekao je g. Hadžibajrić. Direktorica preduzeća “Sarajevogas” gđa. Nihada Glamoč je navela da će projekat biti nastavljen u dijelu naselja Bistrik, Sedrenik i Gazin han. “Ovo je za nas veoma važan projekat i drago nam je da smo naišli na razumijevanje u Općini Stari Grad koja je prepoznala njegov značaj. Nadam se da će ovaj primjer otvoriti mogućnosti za saradnju i sa drugim općinama”, kazala je na kraju direktorica Glamoč.