+387 (0)33 610 600 info@igt.ba

Energetska zajednica protiv BiH vodi više procesa – Hitno usvajanje jednog državnog ili dva identična entitetska zakona o gasu

vijest 26.02.2016

Početkom godine BiH je od Albanije preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom. Međutim, Energetska zajednica jugoistočne Evrope na ministarskom vijeću, održanom u oktobru 2015. godine u Tirani, uvela je sankcije BiH zbog neispunjavanja obaveza iz Drugog energetskog paketa za gas, iako je rok za primjenu Trećeg paketa istekao 1. januara 2015. godine.

Kako su na zvaničnoj stranici Energetske zajednice saopćili, ovo je prvi put da Vijeće ministara usvoji sankcije jednoj članici.

 

Prema odluci, sankcije će se primjenjivati u razdoblju od jedne godine. Jedan od razloga za uvođenje mjera za BiH je i neusvajanje Zakona o gasu na nivou države, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za cijelu BiH.

– Napravili smo pomak kada je u pitanju električna energija, odnosno Zakon o prenosu i regulatoru električne energije i moglo bi se ubrzo očekivati da taj napredak i dogovor pretočimo u zakone i time bi u značajnoj mjeri ispunili obaveze iz Trećeg energetskog paketa – ističe Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović kaže da se protiv BiH vodi nekoliko procesa pokrenutih kroz otvoreno pismo od Energetske zajednice na posljednjoj ministarskoj konferenciji.

– Procesi se tiču pitanja koja se odnose na gas i gasnu problematiku u zemlji, pitanja koja se odnose na zajednički dokument iz oblasti energetike i pitanja o neusvajanju akcionog plana o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti – dodaje Šarović.

Kada je u pitanju gas, osnovni problem je da li će to biti jedan zakon o gasu na nivou BiH ili će biti dva entitetska, što je izvjesnije, s obzirom na to da RS trenutno ima taj zakon koji je u dobroj mjeri, ali ne u potpunosti usaglašen sa direktivama EU.

– Energetska zajednica, odnosno njen sekretarijat je uz draft jedinstvenog zakona i draft dva potpuno identična entitetska zakona, a na razgovorima koji slijede narednih sedmica konačno predstavnici i Federacije i RS će se opredijeliti za jednu od varijanti – kaže Šarović.

Integracijom u Energetsku zajednicu,BiH je stvorila pretpostavke da duž cijele regije trguje energijom, privlači investicije u elektro i gasnu mrežu, ali do vidljivih i opipljivih rezultata potrebno je još vremena s obzirom da je BiH još na početku usvajanja legislative i pravila poslovanja koja važe na razvijenim tržištima.

Izvor: biznis.ba