+387 (0)33 610 600 info@igt.ba
Održana radionica „Aktualne dileme u vezi sa dimnjacima na koja se priključuju gasna ložišta“

IGT u suradnji s DVGW-om održao je 21. septembra 2016. godine radionicu na temu „Aktualne dileme u vezi sa dimnjacima na koja se priključuju gasna ložišta“. Radionici je prisustvovalo preko 50 učesnika (projektanata, dimnjačara, proizvođača opreme, servisera, distributivnih kompanija) iz BiH i Hrvatske.
Predavači su bili ugledni DVGW stručnjaci za unutrašnje gasne instalacije i problematiku dimnjaka: Dipl.-Ing. FH Stefan Gralapp, stručnjak za dimnjake i jedan od autora Komentara TRGI i Dipl.-Ing. Kai-Uwe Schuhmann, nadležni referent DVGW za područje primjene gasa.

Kai-Uwe Schuhmann govorio je o „Konceptu sigurnosti preko zakonskih okvira i tehničke regulative za sisteme odlaznih gasova u Njemačkoj“. Na svojim slajdovima prikazao je cjelovit koncept sigurnosti gasne instalacije, postavljanje gasnih aparata, snabdijevanje zrakom za sagorijevanje i sistem odlaznih gasova kroz pravne okvire i tehničku regulativu. Postojeći nivo sigurnosti u Njemačkoj ostvaren je kroz uredbe i tehničku regulativu na veoma visokom nivou, što je i dokazano s vrlo malim brojem nesreća. U evropskom poređenju, zaključujemo da je nivo sigurnosti u Njemačkoj jedan od najboljih.

Veoma zanimljivim za učesnike radionice bila su predavanja g. Stefana Gralappa. Održane su dvije prezentacije: „Integrirani sistemi za opskrbu zrakom za sagorijevanje – Odvođenje odlaznih gasova gasnih aparata ovisnih o zraku prostorije postavljanja prema DVGW tehničkom pravilu G 600 za unutrašnje gasne instalacije“ i „Konkurentni sistemi – gasni aparati ovisni o zraku prostorije postavljanja i uređaji za odsisavanje zraka“.
Nakon održanih prezentacija i davanja odgovora na mnoga postavljena pitanja, sa svojim proizvodnim aktivnostima predstavila se i hrvatska kompanija Jeremias. Gosp. Zvijezdan Hršak iz pomenute kompanije govorio je o modernim postupcima kontrole i sanacije dimnjaka, te prikazao primjere iz prakse. Jeremias grupa ubraja se u vodeće evropske proizvođače dimnjaka i dimovoda od nehrđajućeg čelika, plastike i keramike. Također, razvijaju i stvaraju rješenja za dimnjake za industrijsku upotrebu i individualnu stambenu gradnju. Sve o ovoj kompaniji možete pronaći na www.jeremias.hr

Svakako vrijedi spomenuti i pohvale održane radionice, te interes subjekata iz Hrvatske da se ove teme prezentiraju i u grupaciji dimnjačara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Zahvaljujemo još jednom svim učesnicima na prisustvu i iskazanom interesovanju.
(IGT)