+387 (0)33 610 600 info@igt.ba

Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku IGT d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, dana 15.03.2024. god. u Sarajevu je održao stručni seminar na temu “Pravne osnove i sigurnosna tehnika za sisteme za odvođenje produkata sagorijevanja”.

Predavanja su održali Dirk Böhringer iz Njemačke sa Instituta za racionalno korištenje energije i tehnologije IET, Semin Petrović iz Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku i Elvir Zlatić ispred KJKP Sarajevogasa. Primjere iz prakse sa visokokvalitetnim rješenjima orijentiranim na kupca u području dimnjaka i dimovodnih sistema – u privatnom, komercijalnom i industrijskom području primjene predstavili su proizvođači sistema dimnjaka Jeremias (Predstavništvo Hrvatska) i ROHR-KAMIN (Predstavništvo Bosna i Hercegovina).

U uvodnom dijelu, goste je pozdravio i resorni ministar gosp. Bojan Bošnjak koji je prezentovao značaj Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023 – 2033. Naime ovom strategijom predviđa se značajno smanjenje emisija štetnih polutanata u cilju poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. Mjerama iz Strategije se postavlja cilj smanjenja emisija lebdećih čestica od 90 posto u narednih 10 godina.

Ovom prilikom zahvaljujemo se suorganizatorima: MINISTARSTVU KOMUNALNE PRIVREDE, INFRASTRUKTURE, PROSTORNOG UREĐENJA, GRAĐENJA I ZAŠTITE OKOLIŠA

Partnerima: KJKP Sarajevogasu, Udruženju dimnjačara BIH, BHGAS-u; Udruženju za gas BIH, kao i

Sponzorima: Jeremias (predstavništvo iz Republike Hrvatske) i ROHR-KAMIN (Predstavništvo Bosna i Hercegovina), bez čije pomoći ne bismo bili u prilici realizovati ovaj seminar.

Drugi o događaju: Vlada Kantona Sarajevo, klix.ba, vijesti.ba